HTML

RizikóBLOG

Friss topikok

Kedvezőnek tartja a magyar gazdaság növekedését a Coface hitelbiztosító friss országelemzésében. A lakosságot tekinti a magyar gazdaság motorjának, de a vállalati szektorban problémákat látnak.

Egészen 2012-ig kanyarodik vissza a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójaként ismert francia Coface a magyar gazdaságról szóló elemzésében. A szakértők kiemelik, hogy stabil növekedést mutatott a 2012-es GDP-csökkenés óta a magyar gazdaság.

Az elemzésből kiderül, hogy a tavalyi 2,9 százalékos GDP-bővülés után az idén - a Coface szerint - 2,2 százalékos tempóra lesz képest a magyar gazdaság. A növekedés azért kedvező, mert világszerte több ország gazdasága problémákkal küzd. A növekedést elsősorban a lakosságnak köszönhető Magyarországon, ugyanis nőtt az emberek szabadon elkölthető jövedelme, ezt pedig fogyasztásra, ezen keresztül a gazdaság bővítésére fordíthatják. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy többet vásárolnak az emberek a növekvő fizetésükből, ez pedig meghajtja a gazdaság motorját. 

A kedvező tényezők mellett a Coface-os szakértők kedvezőtlen folyamatokra is rávilágítanak. Mégpedig arra, hogy a vállalati szektor kiszámíthatatlan szabályozási környezetben kénytelen működni, emiatt pedig a beruházási hajlandóság visszafogott. Szerintük bár csökkent az alapkamat az utóbbi időben, ez pedig sokkal olcsóbbá tette a hiteleket, ezen belül a vállalati hiteleket, és a jegybanki hitelprogram is olcsó forráshoz segítette a vállalkozásokat, mindezzel együtt a hitelezés még nem mutat igazán egészséges képet. Az elemzők szerint olyan lépésekre van szükség, amelyek továbbra is viszonylag olcsó forrást, hitelt biztosít a vállalati szektor számára.

A fentiekkel kapcsolatos további érdekességeket is megtudhat a pénzügyi, kutatási és üzleti világ vezető szakembereitől a Coface június 8-i Országkockázati konferenciáján.

Részletek: http://events.coface.com/CRC-2016-Hungary

 

Címkék: gazdaság kockázat hitelbiztosítás hitelbiztosító belső motor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://riziko.blog.hu/api/trackback/id/tr688746480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása