HTML

RizikóBLOG

Friss topikok

A lengyel gazdaság komolyabb pofont kapott az év elején, az S&P leminősítette az országot, ennek eredményeként megingott a befektetők bizalma a gazdaságban. A Coface hitelminősítő szerint a lengyel vállalati szektor azonban egyelőre a legjobbak közé tartozik a régióban.

A lengyel gazdaság számára nehezen indult ez az év. A Standard & Poor's hitelminősítő ugyanis leminősítette az országot: a 2007 óta érvényben lévő "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a lengyel osztályzatot, ráadásul a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el az új besorolást. Lengyelország történetében ez az első leminősítés - derül ki a Coface hitelbiztosító lengyel gazdaságról szóló elemzéséből.

coface_poland.PNG

Politikai ügyek

Az Európai Bizottság vizsgálja a lengyel alkotmánybíróságra és médiára vonatkozó új jogszabályokat, amelyeket az új kormány léptetett életbe. A Coface-elemzés szerint az új kormány hivatalba lépése óta a korábban éltanulóként emlegetett Lengyelország megítélése romlott. Az ellentmondásos intézkedések felkeltették az S&P figyelmét, a hitelminősítő szakértői pedig úgy látják, hogy a lengyel kormány olyan lépéseket tett, amelyek gyengítik a legfontosabb intézmények függetlenségét, és hatékonyságát. Az S&P kedvezőtlennek látja azt is,hogy az új lengyel kormány átalakítja a lengyel jegybank döntéshozó testületét.

Az S&P azonban kiemelte azt is, hogy lengyel gazdaság jó tejlesítményt nyújt és erőteljes növekedési potenciállal rendelkezik. Aznap, amikor az S&P leminősítette Lengyelországot, egy másik hitelminősítő, a Fitch megerősítette a lengyel osztályzatot, és stabil kilátással látta el azt.

Rossz hangulat a piacokon

A leminősítés miatt 2011 szeptembere óta a legnagyobb mértékű értékvesztését könyvelhette el a zloty, a lengyel állampapírok piacán is kedvezőtlenné vált a hangulat. A lengyel kötvények, részvényindexek régiós társaiknál rosszabb teljesítményt nyújtottak.

Az S&P leminősítése miatt Lengyelországnak új államkötvények kibocsátásakor magasabb kiadással kell számolnia, a lengyelországi devizahiteleseknek pedig magasabb lehet a törlesztőrészlete a zloty gyengüléséből adódóan - derül ki a Coface elemzéséből.

Kimaradnak a lassulásból

A Coface szakértői úgy látják, hogy bár a világ feltörekvő gazdaságai lassulnak, úgy tűnik, mintha a kelet-közép-európai gazdaságokat ez a lassulás nem érintené. A szakértők kiemelték: szilárd növekedési pályán van a lengyel gazdaság. 2015-ben 3,5 százalékos növekedéssel lehet számolni, és az idén is hasonló ütem várható. A Coface egyébként 3,3 százalékos bővülést vár.

Az új kormány határozottabb lesz mint az előző. Az olyan szociális intézkedések mint például a családi pótlék növelése hozzájárul majd ahhoz, hogy a háztartások többek költsenek, ezáltal élénkítve a belső keresletet. Mindazonáltal minden olyan lépés, amely aláássa a lengyel intézményrendszerbe vetett bizalmat és a politikai stabilitást, tovább ronthatja a lengyel gazdaság megítélését. A mostani lengyel forgatókönyv hasonló ahhoz, ami Magyarországgal történt. A magyar gazdaság osztályzatát ugyanis 2011 óta több hitelminősítő sorolta alacsonyabb kategóriába.  

Fókuszban a vállalatok

A Coface a vállalati kockázatokra fókuszál, ezzel szemben a hitelminősítők, mint az S&P vagy a Fitch a szuverén államadósságot osztályozzák.

A hitelbiztostó szerint a belső fogyasztás által támogatott stabil lengyel növekedés, a diverzifikált gazdaság, a vállalatok fizetésképtelenségi rátájának csökkenése, a vállalatok kedvező keresleti kilátásai, a kedvező üzleti környezet együttesen támogatják azt, hogy a Coface "A3"-as kategóriában tartsa Lengyelországot.

Az '"A3-as" Coface-osztályzat a régióban a legjobb, és hasonló minősítéssel tartja nyilván a Coface Csehországot, Szlovákiát és Észtországot. Ugyanakkor a jövőben a vállalati szektor teljesítményét nézve kockázatokat jelenthet a vállalati finanszírozást befolyásoló bankadó és a kiskereskedelemre esetleges kivetendő terhelés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://riziko.blog.hu/api/trackback/id/tr808312086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása