HTML

RizikóBLOG

Friss topikok

A gazdasági válságból való kilábalás lassabb a korábban vártnál, de javul a helyzet - derült ki a Coface hitelbiztosító szerdai, Budapesten tartott országkockázati konferenciáján. A Coface szakértői szerint a kelet-közép-európai régió 3 százalékos növekedésre lehet képes az idén, ez pedig meghaladja a világgazdaságtól várható 2,7 százalékos tempót, és a duplája az eurózóna várható növekedésének.

A 2008-ban és 2009-ben elmélyülő világgazdasági válságból való kilábalás a korábban vártnál lassabban halad, de fokozatosan javul a helyzet globális szinten - közölte a világ közel 100 országában jelen lévő, francia hátterű Coface hitelbiztosító szerdán Budapesten tartott országkonferenciáján Katarzyna Kompowska, a Coface regionális vezetője. Hozzátette: a kelet-közép-európai térség kétszer akkora növekedésre lehet képes, mint az eurózóna, ezzel folytatódhat a felzárkózás.

Grzegorz Sielewicz, a társaság közép-keleti-európai régióért felelő elemzője a pontos számokat ismertetve közölte: a világgazdaság az idén 2,7 százalékos növekedésre lehet képes, a Magyarországot magában foglaló régió azonban ennél magasabb, 3 százalékos bővüléssel zárhatja az idei évet. A régión belül Románia, Lengyelország és Szlovákia teljesíthet a legjobban, ezek a gazdaságok 3,3-4 százalékos növekedhetnek, Magyarországon pedig 2-2,2 százalékos lehet a többlet. A Coface szakértői azt mondták, hogy a válság utáni javulás egyik jele a kelet-európai térségben az, hogy az itteni vállalatok egyre inkább az export felé fordulnak és igyekeznek a nemzetközi porondon is növekedni.

Sielewicz azt is elmondta, hogy több fejlett országban, de a fejlődő országokban, így a kelet-közép-európai régióban is fontos tényező a gazdasági növekedés szempontjából a bérek növekedése, az alacsony infláció és kamatkörnyezet miatt növekvő belső fogyasztás.  Ez utóbbi az idén például a magyar gazdasági növekedésében is főszerepet játszik. A Coface szakértői szerint bár kétségtelenül javul a helyzet a világgazdaságban, vannak kockázatok: például Kína növekedési problémái mellett a volatilis árupiaci árfolyamok is bizonytalanságot okozhatnak.

Magyarországról szólva Kompowska kiemelte: a Coface januárban javította A4-esre a magyar gazdaság minősítését, amely egyrészt utal arra, hogy a növekedésnek adottak a feltételei, másrészt ez a minősítési kategória egyben befektetési szintet takar, azaz a külföldi országok számára célpontot jelenthet. Kompowska erről azt is elmondta, hogy a Coface nem csak a makroszámok, hanem az üzleti szféra, azaz a vállalatok fizetőképessége, teljesítménye alapján sorolja be az országokat, így pontos képe van a hitelbiztosítónak az adott gazdaság helyzetéről, lehetőségeiről.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://riziko.blog.hu/api/trackback/id/tr518793034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2016.06.08. 19:22:32

Macs riszpekt tu kommendatore Viktor Orban.
süti beállítások módosítása