HTML

RizikóBLOG

Friss topikok

A régiós országok közül Romániával vagyunk egy szinten, a lengyelek, a csehek és a szlovákok jobban, a horvátok rosszabbul állnak. Ausztria pedig más tészta.

Látványos világtérképen mutatja be a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, hogy a különböző országokat üzleti szempontból mennyire tartják kockázatosnak.

 

 A Coface-térképen a jobb alsó részben szerepelnek az osztályzatok, az A1-es a legjobb, azok az országok a legalacsonyabb kockázatúak, a D kategóriába tartozó országok pedig a legrizikósabbak.

 Magyarországot az országkockázat (Country Risk Assessment) az A4-es kategóriába sorolják. A többi régiós ország közül Szlovákia, Csehország és Lengyelország egy kategóriával jobb helyen szerepel, ezeket az országokat A3-as minősítéssel tartja nyilván a Coface. Romániát azonban megelőzi Magyarország, mivel ők jelenleg a B kategóriában találhatóak. A Coface az országkockázat mellett az adott országban az üzleti környezetet is osztályozza (Business Climate), ebben az összevetésben Magyarország azonos - A2-es kategóriában - van Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal, Romániában a Coface szerint ennél rosszabb - A4-es - az üzleti klíma. Ausztria az említett országoknál jobban áll a Coface-ranglistán, az országkockázat és az üzleti klíma is A1-es osztályzatot kapott a Coface szakértőitől.

A Coface világtérképéből látszik, hogy Európán belül Ausztria mellett Németország, Norvégia, Svédország és Svájc tartozik a legjobbak közé. Szintén az elitben szerepel az Egyesült Államok és Kanada, valamin Tajvan. A legrizikósabb országok közé tartozik többek között Líbia vagy Kongó, Pakisztán, Afganisztán és Venezuela is.

Ezzel összhangban állították össze az rizikórangsorukat, amelyben a kockázatok alapján sorolják fel a szektorokat.

A Coface rizikórangsorában egyedül a kiskereskedelem (retail) mellett szerepel zöld pont, amely az alacsony kockázatra utal. A hitelbiztosító sárga ponttal jelzi a közepes rizikójú szektorokat, ezek között van az agrárium és az élelmiszeripar, a vegyipar, az építőipar, a papír- és faipar, a gyógyszerszektor, a szolgáltatások, valamint a textil és ruhaipar. A legrizikósabb ágazatok közé sorolták az energiaipart, a fémipar és a szállítási és szállítmányozási ágazatot.

A fentiekkel kapcsolatos további érdekességeket is megtudhat a pénzügyi, kutatási és üzleti világ vezető szakembereitől a Caface június 8-i országkockázati konferenciáján.

Részletek: http://events.coface.com/CRC-2016-Hungary

 

Címkék: kockázat rizikó hitelbiztosítás országkockázat hitelbiztosító

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://riziko.blog.hu/api/trackback/id/tr858786802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.06.07. 16:59:00

Nem érzek én rizikót a
Berepülős Gizik óta,
Hisz' itten mindenki lopik.
Amúgy egész jó a topik.
:)

dunántúli gyerek 2016.06.08. 07:16:10

Üzleti szempontból nem rizikós helyen a befektetéseknek nincs semmi hozamuk.

midnight coder 2016.06.08. 07:41:19

Kérdés, hogy milyen távon. Valahogy én hosszú távon Indiát és Kínát hosszabb távon (20 év) kevésbé rizikósnak gondolom mint a németeket vagy pláne a skandinávokat.
süti beállítások módosítása