HTML

RizikóBLOG

Friss topikok

Az elmúlt évben a kelet-közép-európai régió gazdasága összességében 2,5 százalékkal növekedett, a 2013-as 1,3 százalék után; a javulás hozzájárult ahhoz, hogy a térségben a fizetésképtelenségi eljárások száma 0,5 százalékkal csökkent, az előző évi 7 százalékos növekedése után - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító elemzéséből.

A hitelbiztosító által mért fizetésképtelenségi ráta - a fizetésképtelenségi eljárások (csődeljárás, felszámolási eljárás) aktív cégekre vetített aránya - 2014-ben Magyarország esetében 2,9 százalékos volt, ez 0,6 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

cofi.jpg

A Coface friss régiós elemzésében 13 ország (Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Csehország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária, Horvátország) vállalatait vizsgálta. A közlemény idézi Grzegorz Sielewiczet, a Coface közép-európai elemzőjét, aki elmondta: "a kisebb javulás ellenére még mindig jelentős a fizetésképtelenségi eljárások száma, több mint 65 ezer vállalat vált fizetésképtelenné a térségben az elmúlt évben".

A kelet-közép-európai régió kettészakadt az elemzés szerint. Szlovéniában és Magyarországon ugyanis nőtt a fizetésképtelenségi ráta. Szlovéniában 44 százalékkal 1146-ra, Magyarországon pedig 29,4 százalékkal 17461-re emelkedett a Coface által nyilvántartott fizetésképtelenségi eljárások száma. A Coface elemzése szerint a legjobb, 0,05 százalékos fizetésképtelenségi rátát Lengyelország érte el a vizsgált országok közül, a második 0,08 százalékos mutatóval Szlovákia lett, a harmadik legjobb eredmény Bulgáriáé, amely 0,16 százalékos fizetésképtelenségi rátával zárta a 2014-es évet. Tavaly a mutatót tekintve a leggyengébb országok közé került Románia, amely 4,54 százalékos mutatót ért el, és Szerbia, amely 4,13 százalékos rátát mondhatott magáénak.

A Coface szakértői arra számítanak, hogy a régió összesített GDP-je idén 2,7 százalékkal gyarapodhat, ennek hatására 6 százalékkal mérséklődhet a fizetésképtelenségi eljárások száma - áll az elemzésben.

 

Címkék: gdp kockázat rizikó hitelbiztosítás Cofaca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://riziko.blog.hu/api/trackback/id/tr157571920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása