HTML

RizikóBLOG

Friss topikok

A világgazdasági növekedést is meghatározó kínai gazdaság lassul, ami az ország külső és belső gazdasági folyamatain is meglátszik. Több szektorban, például a fémiparban komoly problémák merültek fel – figyelmeztet friss elemzésében a Coface, amelyből kiderül továbbá, hogy a kínai kiskereskedelemben mérsékeltebbek a kockázatok Ezen a piacon Magyarországnak komoly lehetőségei vannak, ezáltal egyrészt csökkenthető a két ország külkereskedelmi mérlegében fennálló hiány, másfelől fokozható a gépek uralta Kínába irányuló magyar exportban például az élelmiszerek súlya.

A korábbi várakozásokhoz és teljesítményhez képest kevésbé jól teljesít a kínai gazdaság: a múlt évben 7,7 százalékkal növekedett, az idén a kínai vezetés 7,5 százalékot vár, ráadásul a világ vezető gazdasági intézetei, bankjai a korábbi előrejelzéseiket negatív irányba módosították: 7,2-7,5 százalékos bővülésre számítanak. Az elemzés szerint az inflációs nyomás fokozódik Kínában, részben az alacsony bázis miatt, ám azt a jüan felértékelődése valamelyest tompíthatja.

Rizikós a fémipar és az építőipar

A kínai gazdaság kevésbé kedvező teljesítménye, valamint a cégeknél felhalmozódó óriási adósságállomány is rontja az összképet. Az utóbbi időszakban drasztikusan megnőtt a kínai nagy- és középvállalatok kintlévősége: a ThomsonReuters szerint a 2013 szeptemberét megelőző ötéves időszakban közel triplájára, 777 milliárd dollárra nőtt. Részben emiatt a Coface szakértői úgy látják, hogy több szektorban egyre nagyobb a kockázat.

A Coface több kulcsfontosságú iparágat is kiemel elemzésében. A kínai fémiparban és építőiparban látnak magas kockázatokat a szakértők, míg az elektronikai, textil-, fa- és papír-, valamint energiaiparban közepesek a kockázatok. Alacsony kockázatúnak minősítették azonban az autóipart és a kiskereskedelmet.

Magyar esély

A kiskereskedelem kedvező értékelése mellett a Coface a további kockázatokra is rámutat, egyebek mellet arra, hogy a szektor jövedelmezősége gyengülhet, valamint –a már fent említett- kínai jüan felértékelődése az importcikkeknek kedvez. Mindazonáltal a kiskereskedelem főszerepet játszhat a jövőben, miután a kínai kormány változtatni igyekszik a gazdaság szerkezetén.

A kínai vezetés ugyanis akár a beruházások és az export kárára is pörgetné a belső keresletet. Az óriási méretű kínai kiskereskedelmi piacon a magyar cégeknek, többek között az élelmiszergyártóknak is juthat szerep a magyar kormány februári kínai látogatása után – vélik a Coface szakemberei. A kormány ugyanis jelezte, a magyar élelmiszeriparnak komoly lehetőséget jelenthet, hogy Kína kiadja az exportengedélyeket a sertés, a liba, a kacsa és a nyúlhús exportjára. A Coface szakértői szerint további előny a magyar élelmiszeripari cikkeknek a garantált GMO-mentesség, amely szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy növekvő forgalmat érhessenek el a kínai piacon.

Magyarország számára ez fontos lehetőség, a hivatalos adatok szerint ugyanis bőven van tér a magyar export növelésére. Az Európán kívüli országok közül Magyarország Kínával bonyolítja a legjelentősebb forgalmat, a mérlegben annak ellenére komoly importtöbblet mutatkozik, hogy az elmúlt években javult a helyzet. 2010-ben a magyar-kínai mérlegben 1000 milliárdos hiány volt, majd bővülő kivitel és a stagnáló behozatal következtében 2012-ben 811, a múlt év első 11 hónapjában pedig 709 milliárd forint volt ez a tétel. A Kínába irányuló magyar export négyötödét a gépek és szállítóeszközök fedik le, az élelmiszerexport azonban csekély mértékű, éppen ezért kiemelt jelentőségű a kínai belföldi piac élénkítésével párhuzamosan a magyar élelmiszer-kivitel volumenének növelése, amely hozzájárulhat a két ország közötti forgalom mérlegében lévő magyar hiány mérsékléséhez is.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://riziko.blog.hu/api/trackback/id/tr595888906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 23:41:00

A vezénylő tábornok úr a lehető legjobb pillanatban fog cselekedni.
süti beállítások módosítása